Osztom
Görgessen le

Blog

Családi téglaház a nulláról mindössze hat hónap alatt – hogyan lehetséges?

Családi téglaház a nulláról mindössze hat hónap alatt – hogyan lehetséges?

Sokan úgy gondolják, hogy egy családi téglaház megépítése legalább másfél, de inkább 2 évig is eltart, ennél rövidebb idő alatt legfeljebb valami könnyűszerkezetes házikót lehet felhúzni. Az igazság az, hogy nem is tévedhetnének ennél nagyobbat! Egy téglaépítésű IEH típusház akár 6 hónap alatt is teljesen elkészülhet.

 

Azt, hogy mit is jelent konkrétan a típusház kifejezés, egy korábbi cikkünkben már kifejtettük. Ezúttal magát a folyamatot szeretnénk bemutatni, vagyis arról lesz szó, hogy miképpen épülhet fel egy téglaépítésű családi ház akár fél éven belül.

Tyúk vagy a tojás, avagy mi legyen előbb: telek vagy tervek?

Amikor egy új érdeklődő megkeres minket, hogy házat szeretne építtetni, alapvetően kétféle helyzet állhat elő. Az egyik, amikor a megrendelő már rendelkezik egy telekkel. Ilyenkor nyilvánvalóan alkalmazkodnunk kell az adott telek építési előírásaihoz. Ezek közül a legfontosabb, hogy a terület hány százalékát lehet beépíteni. Például, ha egy 1000 négyzetméteres telek 30 százaléka beépíthető, akkor arra egy maximum 300 négyzetméter alapterületű házat lehet építeni. (A beépítési százalékok nemcsak városrészenként, de akár utcánként is változhatnak.)

Fontos megjegyezni, hogy az IEH típusházak alapvetően jól adaptálható, szabadon álló, de utcafrontra is építhető konstrukciók, tehát a legtöbb telekfajtához kiválóan alkalmazhatóak.

A másik eset, amikor a megrendelő még nem rendelkezik telekkel. Ez abból a szempontból ideális felállás, hogy elsőként kiválaszthatjuk, mit is szeretnénk, és már a konkrét elképzelésekhez nézhetünk 100%-ban illeszkedő telket. Akár már meglévő, akár csak kinézett telekről legyen is szó, a helyrajzi száma alapján mi meg tudjuk mondani, hogy az adott területre milyen IEH típusház választható.

Mennyi időt spórolhatok meg egy IEH típusházzal?

Alaphelyzetben, ha valaki családi házat szeretne építtetni, először keresnie kell egy jó tervezőt. Ha ez megvan, elkezdhetnek egyeztetni, majd átlagosan 5-7 hónap alatt elkészül az építészterv. Ezzel párhuzamosan készíteni kell egy gépészeti-, statikai-, és villamossági tervet is, amelyek szintén hónapokba telhetnek. Közben találni kell egy megfelelő vállalkozót is, aki a tervek alapján vállalja a kivitelezést.

Sajnos sokszor előfordul, hogy a kivitelező nem feltétlenül azt és úgy építi meg, ahogyan papíron az építész megálmodta. Mindennek az az eredménye, hogy a megrendelő egy hosszadalmas és idegőrlő folyamatban találja magát, aminek a végeredménye is számos hibalehetőséget hordoz magában.

Szerencsére létezik egy ennél sokkal gyorsabb megoldás: az IEH típusházak

Mivel már eleve készen vannak az építész- és gépésztervek is, így gyakorlatilag a teljes tervezési procedúrát meg lehet spórolni. A megrendelőink által kiválasztható típusok mindegyike egy komplett csapatmunka eredménye, ahol az építész, a gépész, a statikus és a lakberendező együtt alkothatták meg a minden szakág szempontjából hibátlan terveket.

Ahogyan pedig egy korábbi cikkünkben is írtuk, egy típusház alapjai adottak, ám a belső kialakításon szabadon lehet változtatni, mindez nem befolyásolja az építkezés megkezdésének időpontját. Ez azt jelenti, hogy igény esetén azonnal el lehet kezdeni a munkát, amit akár 6 hónapon belül be is fejezünk.

Milyen költségeket spórolhatok meg egy IEH típusházzal?

A legtöbb építkezés estén 2-3%-ot számolnak fel tervezési költségként, de ez akár felugorhat 4-5%-ra is. Tehát egy 50 milliós projekt esetén a tervezési költség akár 2,5 millió forint is lehet. Egy IEH típusház esetén ilyesmivel nem kell külön kalkulálni.

A pénz mellett szintén fontos tényező az idő és a rengeteg idegeskedés, amit szintén megspórolhat az, aki IEH típusházat választ. A megrendelőnek nincs más dolga, mint a precízen kidolgozott látványtervek és látványvideók alapján kiválasztani álmai otthonát, esetleg a meglévő terveket egy kicsit módosítani az egyedi igényei alapján és már hátra is dőlhet. Lehetőség van természetesen a belső burkolatok és nyílászárók kiválasztására is. Itt sincs semmiféle megkötöttség.

A megrendelő biztos lehet benne, hogy az elkészült házban nem lesznek tervezési hibák és holtterek, hiszen a különböző típusokat profi lakberendezőink a 100%-os lakhatóság és kihasználhatóság jegyében dolgozták ki.

Itt jegyeznénk meg, hogy sokan esnek abba a hibába, hogy a lakberendezőn szeretnének spórolni. Az építkezés kezdetén ez jó ötletnek tűnhet, ám később komoly fejfájást okozhat, amikor a hálóba nem fér be az elképzelt ágy vagy éppen az előtér jóval nagyobb lett a vártnál. Egy IEH típusház esetén ehhez hasonló problémák még véletlenül sem merülhetnek fel.

Arról nem is beszélve, hogy mivel minden egyes négyzetcentimétert optimálisan használunk ki, egy 94 négyzetméteres IEH típusházlakókomfort terén felveheti a versenyt egy 120 négyzetméteres egyedi tervezésűvel szemben. Óriási összegeket lehet megtakarítani azáltal, hogy a megrendelőnek csak azt kell kifizetnie, amit aztán 100%-ban ki is tud használni.

Biztosan beleférhet akár 6 hónapba is a teljes kivitelezés?

Ahogyan a bevezetőben említettük, a legtöbben 1,5-2 évre becsülik egy téglaépítésű családi ház elkészülési idejét, hiszen a piacon tapasztalható határidőket tekintve ez számít reálisnak (ha minden jól halad és nem tűnik el a megbízott vállalkozó). Mivel azonban egy IEH típusház esetén már minden elő van készítve, igenis tartható az akár 6 hónapos határidő.

A legutóbbi IEH típusházunkat másfél hónap alatt gyakorlatilag tető alá hoztuk, ami nagyjából 30%-os készültségi fokot jelent. Nagyon fontos, hogy a 6 hónap még a technológiai idők betartásával együtt is tartható. Ahol túlságosan siettetik a folyamatokat – például nem várják meg, hogy kiszáradjanak a falak – ott gyakran előfordul, hogy bezárják a házba a ki nem száradt nedvességet, ami hosszabb távon penészedéshez vezethet. A pontosan, precízen, előre elkészített ütemterveinknek köszönhetően az ilyen hibák abszolút kizárhatóak.

01.
© 2020. INGYEN ENERGIA HÁZ KFT. / FEJLESZTÉS - UWS
Oldal eleje